Przejdź do treści
rekrutacja
Przejdź do stopki

Zasadnicza Szkoła Zawodowa. Kierunek - Cukiernik

Zasadnicza Szkoła Zawodowa. Kierunek - Cukiernik

Treść

W roku szkolnym 2015/2016 otwieramy nowy kierunek kształcenia - CUKIERNIK.

 

Jeśli jesteś zainteresowany nauką ciekawego i poszukiwanego zawodu na pewno zainteresuje Cię proponowany przez nas nowy kierunek

Zadania zawodowe cukiernika

Cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
  • magazynowania surowców cukierniczych,
  • sporządzania półproduktów cukierniczych,
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
  • dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania do ich dystrybucji.

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

  • dobra sprawność fizyczna,
  • odpowiednia koordynacją wzrokowo - ruchowa,
  • odpowiedzialność na wysokie temperatury,
  • odporność na stres,
  • spostrzegawczość i koncentracja uwagi,
  • zdolności do współpracy w grupie,
  • rzetelność, kreatywność, innowacyjność.

Przeciwwskazaniami dla wykonywania zawodu cukiernika jest niska wydolność fizyczna, wady wzroku, których nie można skorygować szkłami optycznymi, brak widzenia obuocznego, daltonizm, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi oraz choroby układów: oddechowego, nerwowego, krążenia a także choroby skóry rąk, alergie nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, zaburzenia zmysłu smaku.

Typowymi miejscami pracy cukiernika są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze, zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej takie jak:

  • cukiernie,
  • ciastkarnie.

Powiązanie zawodu cukiernika z innymi zawodami

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.

349560