Zasadnicza Szkoła Zawodowa. Kierunek - Cukiernik
Treść
Zadania zawodowe cukiernika
Cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców cukierniczych,
- sporządzania półproduktów cukierniczych,
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
- dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania do ich dystrybucji.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
- dobra sprawność fizyczna,
- odpowiednia koordynacją wzrokowo - ruchowa,
- odpowiedzialność na wysokie temperatury,
- odporność na stres,
- spostrzegawczość i koncentracja uwagi,
- zdolności do współpracy w grupie,
- rzetelność, kreatywność, innowacyjność.
Przeciwwskazaniami dla wykonywania zawodu cukiernika jest niska wydolność fizyczna, wady wzroku, których nie można skorygować szkłami optycznymi, brak widzenia obuocznego, daltonizm, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi oraz choroby układów: oddechowego, nerwowego, krążenia a także choroby skóry rąk, alergie nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, zaburzenia zmysłu smaku.
Typowymi miejscami pracy cukiernika są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze, zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej takie jak:
- cukiernie,
- ciastkarnie.
Powiązanie zawodu cukiernika z innymi zawodami
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.