Konkurs gastronomiczny " Ciasta walentynkowe"
Treść
W dniu 9 lutego 2018r. tuż przed feriami w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny pt. " Ciasta walentynkowe". Adresowany był do klas II i III o profilu gastronomicznym. Tematem przewodnim były wyroby cukiernicze nawiązujące do Walentynek, oceniane były m. in. smak, kolorystyka, różnorodność wykorzystanych procesów technologicznych, zgodność z tematem, pomysłowość.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży, można było zaobserwować ogromne zaangażowanie i mnóstwo oryginalnych pomysłów. Dowodzi to temu, że młodzi kucharze kochają to co robią i dobrze wybrali zawód. Wśród imponującej rywalizacji brały udział klasy :
- 3Tc - Technik żywienia i Usług Gastronomicznych ( Klaudia Mucharska, Paulina Sroga)
- 2Tc -Technik żywienia i Usług Gastronomicznych ( Sandra Bochenek, Dominika Słodowska, Ewa Wilczyńska, Amelia Marchewka) ;
- 3ZSa - Kucharz ( Justyna Śpicha, Paulina Widłak ).
Degustację i oceny wypieków dokonało szanowne jury w składzie :
Aneta Dziedzic -Dyrektor Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych,
Jarosław Okrajek - Wicedyrektor.
Opiekę nad konkursem sprawowały:
mgr inż. Iwona Kwiecień,
mgr inż. Jolanta Banach,
mgr Jolanta Forma.
Wyniki:
I miejsce - Klaudia Mucharska , Paulina Sroga
II miejsce - Sandra Bochenek, Dominika Słodowska
III miejsce ex aequo
- Ewa Wilczyńska, Amelia Marchewka, Justyna Śpicha