Przejdź do treści
rekrutacja
Przejdź do stopki

Festiwal Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej w Proszowicach

Festiwal Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej w Proszowicach

Treść

Uczniowie z Zespołu Szkół im. Emila Godlewskiego w Piotrkowicach Małych biorą udział w Festiwalu Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej w Proszowicach

 
W dniu 16.09.2018r. w Proszowicach odbył się VIII Małopolski Festiwal Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej, w którym wzięli udział uczniowie z Zespołu Szkół im. Emila Godlewskiego w Piotrkowicach Małych ( klasy: 3TC i 4TC z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz członkowie Klubu Miłośników Przyrody „Rzekotka”). W trakcie festiwalu odbył się konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, w którym brały udział dwie szkoły: Zespół Szkół w Piotrkowicach Małych i Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Celem konkursu było wykorzystanie produktów tradycyjnych pt. „Tuszka gołębia rasy Ryś Polski z okolic Proszowic”. Gościem specjalnym festiwalu i przewodniczącą jury była pani Ewa Wachowicz – dziennikarka, prezenterka i restauratorka. Każda ze szkół zaprezentowała cztery potrawy. Konkurs wygrała potrawa z naszej szkoły pod nazwą „Pierś z gołębia w sosie koperkowym”, która zachwyciła panią Ewę Wachowicz. Nagrodami dla uczniów były książki z autografem pani Ewy. 
 
Szkołę podczas konkursu reprezentowali uczniowie: 
 
Ewa Wilczyńska III Tc
Laura Krawczyk III Tc
Paulina Sroga IV Tc
Żaneta Zatorska IV Tc
Justyna Leśniak IV Tc
Paulina Luty IV Tc
 
Zwycięskiej drużynie i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
 
Jolanta Banach
Jolanta Forma
Iwona Kwiecień
 
349251