Przejdź do treści
rekrutacja
Przejdź do stopki

Kuchnia Japońska - Wycieczka TŻiUG

Kuchnia Japońska - Wycieczka TŻiUG

Treść

 

Uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych 20 lutego 2019 roku uczestniczyli w zajęciach dotyczących kuchni Japońskiej od tradycji po nowoczesność oraz mogli nauczyć się parzyć herbatę i jej spróbować.

 

Na początku Pani przedstawiła rodzaje kuchni Japońskiej a potem je bardzo dokładnie omówiła. Między czasie mieliśmy możliwość oglądania dań przygotowanych jako atrapy. Każdy uczeń otrzymał pałeczki, za pomocą których mógł nauczyć się ich wykorzystania ćwicząc na pimpolkach.

 

 I rodzaj kuchni Washoku – to japońskie jedzenie

Japończycy spożywają w dużych ilościach washoku – czyli ryżu, owoców morza, algi, ryby tłuste, wszystko to jest dostępne ze względu na położenie geograficzne. Podawane jedzenie jest bardzo starannie przygotowywane i dekorowane roślinami występującymi o danej porze roku są to: kwiat, trawa itp. Żywność spożywana przez nich musi być zdrowa i odżywcza . Bardzo często stosują temperę, czyli ciasto do obtaczania krewetek, owoców, warzyw . Kimono – Oden – to warzywa gotowane, które służą jako dodatek. T Sukemono – to kiszonki dekorujące potrawy. Dowiedzieliśmy się również, że dania są dopasowane do pór roku. Nie są przyprawiane tak mocno jak u nas. Japończycy stosują w swojej kuchni bardzo małą ilość soli i innych przypraw. Stosują Udon czyli gruby makaron o szerokości palca, Soba to ciemny, gryczany makaron  podawany latem na bambusowych tackach z glonami. Jedzą również szaszłyki z ryby Yakizakana. Sushi, Agedashi tofu twarożek sojowy można go podawać na surowo, gotować lub smażyć.

 

II rodzaj kuchni Yoshoku – to zachodnie potrawy (zainspirowane potrawami zachodnimi)

 

Tu pojawiają się ziemniaki, chleb, mięso. Możemy wyróżnić następujące potrawy:

Kare Raisu – ryż z kary (Indie) marchewka i ziemniaki bez przypraw

Omurice – je się na śniadanie – to ryż zawinięty w naleśnik

Korokke – masa ziemniaczana z kawałkami mięsa (podobne do naszych mielonych kotletów) z dodatkiem kapusty.

 

III rodzaj kuchni to inne dania

 

Mięso z ryżem – pasta ze sfermentowanej soi z tofu i cebulką dymką oraz glonami.

Origiri – przekąska, ciasteczko ryżowe z nadzieniem tuńczyka lub kurczaka z majonezem

Ramen – jajko na półtwardo z plastrami, ciasto z Maruto

Okonomiyaki – placki na bazie mąki, jaja, wody , przysądzane na wielkich tacach („usmaż sobie co chcesz”)

Tokoyaki – kulki z ciasta z ośmiornicy i sosem okonami posypane suszoną rybą

Bento – zmieścić całe jedzenie w pudełeczku – przygotowany posiłek do pracy, szkoły itp. Czyli pudełeczko z przedziałkami.

Yakitori – szaszłyki ze smażonego kurczaka

Matcha i wagashi – zielona herbata sproszkowana z miasta Udi, bardzo często wykorzystywana do barwienia ciast i pożywienia.

Wagashi to słodycze są bardzo słodkie

 

IV Etykieta

 

 

Czyli jak prawidłowo zachować się przy stole, obyczaje itp.

Jedzenie w restauracjach podawana jest przy wysokich stołach, tradycyjnie to siedzenia na poduszkach, lub street ford (yatai) jedzenie które porusza się na taśmie jak coś nam odpowiada to jemy a płacimy na podstawie stery talerzyków.

Dowiedzieliśmy się również na temat zwyczajów jak posługiwać się pałeczkami i w jaki sposób ich nie należy używać np. nie wolno wbijać je w jedzeni, pokazywać nimi na inne osoby. Przed i po posiłku należy wypowiedzieć odpowiednie formułki. Gdy leży ręczniczek to używamy go tylko do rą nie wolno przemyć nim twarzy. Przy stole należy odpowiednio się zachować np. opowiadając o kimś powinniśmy go wychwalić a o sobie mówimy skromnie. Przy stole nie można wycierać nosa, można natomiast siorpać. Obsługa musi się do wszystkich uśmiechać, kłaniać się „klient nasz pan” , nie zostawia się napiwków, za wodę w Japoni nie płaci się,  pije się ją do woli.

 

Dowiedzieliśmy się skąd pochodzi, i jak powstaje herbata zielona, czarna i czerwona Potem bacznie obserwowaliśmy cały rytuał parzenia herbaty. Mieliśmy możliwość spróbowania  zielonej herbaty , jednak nie wszyscy mieli odwagę jej spróbować. Opinie smaku herbaty były różne, czy ktoś jeszcze raz posmakuje jej smaku? Kto wie.

Ewa Gołąb

349236