IX Małopolskie Święto Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej
Treść
Już tradycyjnie jak co roku klasa 1Tcp, 1Tcg, 2Ta o profilu gastronomicznym wzieła udział w festiwalu, który odbył się 29 września 2019r. na placu targowym w Proszowicach.
Młodzi adepci kulinarni przygotowali "Bufet Śniadaniowy" składający sie z nastepujących potraw:
- Jaja garnirowane
- Terrina z warzywami
- Tymbaliki drobiowe
- Jaskółcze gniazda
- Papryczki nadziewane serem feta
- Jesienna herbata z rozmarynem i grejpfrutem
Kucharze poza daniami konkursowymi serwowali na swoim stoisku m.in. : pierogi pieczone z pieczarkami i serem pod poduszką z duszonej cebuli, sernik, szarlotke, ciasteczka i lemoniadę. Degustacja potraw cieszyła się duzym zainteresowaniem.
Ważnym momentem imprezy był konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych - na potrawę śniadaniową z wykorzystaniem produktów regionalnych z uwzględnieniem jaj kury zielononóżki.
Wyróżniona zostala “Terrina drobiowa z warzywami “za swą delikatność i smak oraz herbata z rozmarynem i grejpfrutem za swój ciekawy aromat i walory rozgrzewające.
Przyszli mistrzowie kuchni zaprezentowali zwycięskie potrawy na scenie i odebrali nagrody.
Lokalna uroczystość stanowiła dla uczniów Zespołu Szkół okazję do ujawnienia swoich umiejętności praktycznych i wspaniałej promocji szkoły.
Uwagę widzów zwrócił też taniec słowiański wykonany w trakcie festiwalu przez uczennice naszej szkoły nad którego wykonaniem czuwała pani Joanna Szaporów.
Wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy swoją postawą współkreują lokalną kulturę, angażując się w przygotowanie regionalnych wydarzeń, Dyrekcja Zespołu Szkół w Piotrkowicach Małych serdecznie dziękuje.
Iwona Kwiecień, Jolanta Banach, Jolanta Forma