Dzień Doradztwa Zawodowego
Treść
Ideą organizacji „Dnia Doradztwa Zawodowego” w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych jest prezentacja oferty edukacyjnej Zespołu Szkół dla uczniów ósmych klas szkół podstawowych, którzy nie mają jeszcze sprecyzowanych planów na przyszłość. Poniedziałek 9 grudnia 2019 r. był właśnie takim dniem, kiedy odwiedziła nas młodzież lokalnych podstawówek i wzbogacała swoją wiedzę na temat kształcenia zawodowego, odwiedzając liczne stanowiska przedstawiające specyfikę danego zawodu, wytwory działań naszych uczniów, prezentacje multimedialne oraz stanowiska zaprzyjaźnionych i współpracujących ze szkołą firm, przedsiębiorstw i stowarzyszeń.
Ogromnym powodzeniem cieszył się pokaz ciągników i maszyn rolniczych, a także stanowiska gastronomiczne, które zachwycały ciekawymi pomysłami, piękną dekoracją. Ważnym punktem programu wydarzenia był pokaz kuchni molekularnej, wykonany przez zaproszonych profesjonalistów i entuzjastów sztuki kulinarnej ze „Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników”: Łukasza Grabowskiego, Arkadiusza Ujmę oraz Janusza Ziółko. Innowacyjne pomysły na potrawy przyrządzone przy użyciu ciekłego azotu robiły nesamowite wrażenie. Zainteresowaniem cieszyła się także relacja uczniów Zespołu Szkół z miesięcznych praktyk zawodowych, które odbyli oni we Włoszech w miejscowości Reggio Emilia.
Rozmowy indywidualne, konsultacje, poznawanie doświadczeń edukacyjnych i zawodowych starszych kolegów, nauczycieli i przedstawicieli lokalnych firm pozwolą naszym gościom z większą świadomością dokonać wyboru przyszłego kierunku kształcenia. Dziękujemy wszystkim za przybycie i współorganizację tego wydarzenia.
Angelika Wypych-Znaj