Przejdź do treści
rekrutacja
Przejdź do stopki

Kurs cukierniczy

Kurs cukierniczy

Treść

              Kurs dedykowany był  miłośnikom słodyczy, którzy chcieli rozwijać swoją kulinarną pasję. Zorganizowany był dla uczniów oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych dzięki projektowi w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych.

Kompleksowy charakter warsztatów obejmował podstawowe narzędzia pracy cukiernika, techniki przygotowywania deserów, cukiernicze know-how. Poza standardowymi przepisami uczestnicy poznali sposoby przygotowania mas i kremów, poznali techniki wylewania polewy na przygotowane wcześniej ciasto. Kurs cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony uczniów a podkreślić należy, że zawód Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wręcz wymaga wiedzy i umiejętności z zakresu cukiernictwa. 

 

 

Przygotowywane były między innymi:

- Monodesery

- Praliny

- Torty zdobione w stylu angielskim

- Tarty z owocami

- Dekoracje cukrowe, karmelowe i czekoladowe

Dziękujemy  mistrzyni cukiernictwa P. Renacie Gaweł za przeprowadzenie efektywnego i kształcącego szkolenia, dzięki któremu młodzież poznała najnowocześniejsze trendy w cukiernictwie, nowe smaki i nurty w dekoracjach.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z KURSU

 

348896