Przejdź do treści
szkoła 4
Przejdź do stopki

Kurs cukierniczy

Kurs cukierniczy

Treść

              Kurs dedykowany był  miłośnikom słodyczy, którzy chcieli rozwijać swoją kulinarną pasję. Zorganizowany był dla uczniów oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych dzięki projektowi w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych.

Kompleksowy charakter warsztatów obejmował podstawowe narzędzia pracy cukiernika, techniki przygotowywania deserów, cukiernicze know-how. Poza standardowymi przepisami uczestnicy poznali sposoby przygotowania mas i kremów, poznali techniki wylewania polewy na przygotowane wcześniej ciasto. Kurs cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony uczniów a podkreślić należy, że zawód Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wręcz wymaga wiedzy i umiejętności z zakresu cukiernictwa. 

 

 

Przygotowywane były między innymi:

- Monodesery

- Praliny

- Torty zdobione w stylu angielskim

- Tarty z owocami

- Dekoracje cukrowe, karmelowe i czekoladowe

Dziękujemy  mistrzyni cukiernictwa P. Renacie Gaweł za przeprowadzenie efektywnego i kształcącego szkolenia, dzięki któremu młodzież poznała najnowocześniejsze trendy w cukiernictwie, nowe smaki i nurty w dekoracjach.

ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z KURSU

 

397736