Kurs cukierniczy
Treść
Kurs dedykowany był miłośnikom słodyczy, którzy chcieli rozwijać swoją kulinarną pasję. Zorganizowany był dla uczniów oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych dzięki projektowi w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych.
Kompleksowy charakter warsztatów obejmował podstawowe narzędzia pracy cukiernika, techniki przygotowywania deserów, cukiernicze know-how. Poza standardowymi przepisami uczestnicy poznali sposoby przygotowania mas i kremów, poznali techniki wylewania polewy na przygotowane wcześniej ciasto. Kurs cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony uczniów a podkreślić należy, że zawód Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych wręcz wymaga wiedzy i umiejętności z zakresu cukiernictwa.
Przygotowywane były między innymi:
- Monodesery
- Praliny
- Torty zdobione w stylu angielskim
- Tarty z owocami
- Dekoracje cukrowe, karmelowe i czekoladowe
Dziękujemy mistrzyni cukiernictwa P. Renacie Gaweł za przeprowadzenie efektywnego i kształcącego szkolenia, dzięki któremu młodzież poznała najnowocześniejsze trendy w cukiernictwie, nowe smaki i nurty w dekoracjach.