Technik Kucharz
Treść
Technik Kucharz
Absolwent w czteroletnim okresie kształcenia zdobywa wiedzę w zakresie przechowywania, magazynowania i oceny jakości produktów spożywczych. Uczy się przygotowywania i sporządzania wielu potraw, posiłków, układania menu, konstruowania receptur. Stosuje profesjonalne metody obróbki kulinarnej. Ponadto nabywa umiejętność kalkulowania cen, układania jadłospisów i prawidłowej obsługi konsumenta. Sprawnie korzysta z nowoczesnych maszyn, urządzeń i sprzętu stosowanych w technologii gastronomicznej. Profesjonalnie gospodaruje surowcami, półproduktami i wyrobami gotowymi. Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą czynności związane ze sporządzaniem potraw i napojów we wszystkich zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów kulinarnych.
Miejscami pracy kucharza są przede wszystkim restauracje, kawiarnie, zakłady gastronomiczne przy hotelach, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, sanatoria, szpitale, szkoły, internaty, stołówki przy zakładach pracy. Ponadto kucharz może prowadzić własną działalność gospodarczą.