Szkoła Branżowa I i II stopnia
Treść
Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych
Uczeń kształcący się w zawodzie mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie:
1) użytkowania pojazdów, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej;
2) obsługiwania pojazdów rolniczych, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie;
3) oceniania stanu technicznego pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;
4) wykonywania prac pojazdami samochodowymi i ciągnikami rolniczymi.
Kariera zawodowa – mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych może:
-
podjąć pracę w przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi i rolnictwa,
-
samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego.
-
prowadzić gospodarstwo rolne i podjąć działalność rolniczą jako właściciel gospodarstwa rolnego.
Mechanik pojazdów samochodowych
Uczeń kształcący się w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych:
1) wykonywania przeglądów podzespołów i zespołów stosowanych w pojazdach samochodowych;
2) diagnozowania stanu technicznego podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych;
3) wykonywania napraw pojazdów samochodowych.
Kariera zawodowa – mechanik pojazdów samochodowych może podjąć pracę w:
-
zakładach produkcyjnych, gdzie produkuje się samochody osobowe, motocykle i motorowery, samochody ciężarowe, przyczep i naczepy do samochodów ciężarowych, autobusy, jak również ciągniki rolnicze,
-
w dużych firmach transportowe i zakładach komunikacji publicznej - utrzymanie w odpowiednim stanie technicznym pojazdów,
-
zakładach naprawczych i stacjach serwisowych,
-
w ramach własnej działalności gospodarczej
Kucharz
Uczeń kształcący się w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceniania jakości produktów;
2) przechowywania żywności;
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
4) obsługi sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawania dań.
Kariera zawodowa – kucharz może podjąć pracę w:
-
wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, placówki oświatowe, internaty, stołówki, jadłodajnie, gospody, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe.
-
w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.