Przejdź do treści
2
Przejdź do stopki

Szkoła Branżowa I i II stopnia

Treść

Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

Uczeń kształcący się w zawodzie mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie:

1) użytkowania pojazdów, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej;

2) obsługiwania pojazdów rolniczych, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie;

3) oceniania stanu technicznego pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych;

4) wykonywania prac pojazdami samochodowymi i ciągnikami rolniczymi.

Kariera zawodowa – mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych może:

  • podjąć pracę w przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi i rolnictwa,

  • samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego.

  • prowadzić gospodarstwo rolne i podjąć działalność rolniczą jako właściciel gospodarstwa rolnego.

Mechanik pojazdów samochodowych

Uczeń kształcący się w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych:
1) wykonywania przeglądów podzespołów i zespołów stosowanych w pojazdach samochodowych;
2) diagnozowania stanu technicznego podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych;
3) wykonywania napraw pojazdów samochodowych.

Kariera zawodowa – mechanik pojazdów samochodowych może podjąć pracę w:

  • zakładach produkcyjnych, gdzie produkuje się samochody osobowe, motocykle i motorowery, samochody ciężarowe, przyczep i naczepy do samochodów ciężarowych, autobusy, jak również ciągniki rolnicze,

  • w dużych firmach transportowe i zakładach komunikacji publicznej - utrzymanie w odpowiednim stanie technicznym pojazdów,

  • zakładach naprawczych i stacjach serwisowych,

  • w ramach własnej działalności gospodarczej

Kucharz

Uczeń kształcący się w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

1) oceniania jakości produktów;

2) przechowywania żywności;

3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;

4) obsługi sprzętu gastronomicznego;

5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;

6) wydawania dań.

Kariera zawodowa – kucharz może podjąć pracę w:

  • wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, placówki oświatowe, internaty, stołówki, jadłodajnie, gospody, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe.

  • w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

364273